Nieuwsbericht

De week van de overgang

Van 8 tot 14 april vieren we de Week van de Overgang. Een kans om bewustwording te vergroten en samen te werken aan een overgangsvriendelijke werkomgeving.

9 april 2024

Laboritas Academy afbeelding
Laboritas Academy afbeelding
Laboritas Academy afbeelding

De week van de overgang: Samen werken aan een overgangsvriendelijke werkomgeving - Doe mee!


Van 8 tot 14 april vieren we de Week van de Overgang. Het is een tijd waarin we niet alleen stilstaan bij, maar ook actief de uitdagingen aanpakken waarmee vrouwen op de werkvloer worden geconfronteerd tijdens deze levensfase. Het is een kans om het taboe te doorbreken, bewustwording te vergroten en samen te werken aan een overgangsvriendelijke werkomgeving.

 

Impact op de werkvloer

Uit onderzoek blijkt dat een op de drie werkende vrouwen in de overgang aangeeft dat de klachten het werken lastiger maken (Bron: RIVM). Dit benadrukt de noodzaak tot actie. Daarnaast ervaart 71% van de ondervraagde vrouwen tussen de 45 en 65 jaar de combinatie van overgangsklachten en werk als zwaar, waarbij 73% minder werk kan doen dan normaal (Bron: CNV, 2023).

 

Overgangsklachten en verzuim

Symptomen zoals concentratieverlies, vermoeidheid, stemmingswisselingen en fysieke pijn hebben aanzienlijke invloed op zowel het werkplezier als de arbeidsproductiviteit van werkende vrouwen. Het verzuim onder deze groep stijgt, met ook kosten voor uw organisatie tot wel €300,- of meer per dag. Het is tijd om deze uitdagingen aan te pakken en de impact van de overgang op de werkvloer te verminderen.

 

Taboe doorbreken

Ondanks vooruitgang ervaren veel vrouwen nog steeds een taboe rondom de overgang op de werkvloer. Ze voelen zich niet vrij om hun klachten te bespreken uit angst voor stigmatisering of discriminatie. Dit gebrek aan openheid belemmert niet alleen het welzijn van de betrokken vrouwen, maar ook de mogelijkheid om effectieve oplossingen te vinden.

 

Hoe kunt u als werkgever helpen?

Als werkgever kunt u een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van uw vrouwelijke medewerkers tijdens de overgang.  Enkele stappen die u kunt nemen zijn:

Verdiep in de overgang om symptomen eerder te herkennen. Toon begrip en maak het bespreekbaar. Start een speciaal programma over de overgang in samenwerking met bijvoorbeeld onze professionals. Overweeg het aanstellen van een overgangsconsulent om uw vrouwelijke medewerkers te begeleiden. Help medewerkers met overgangsklachten door flexibele werktijden. Bied aanpassingen aan de werkplek zoals hybride en/of thuiswerken.

 

Unieke service: Spreekuur op locatie

Een unieke service die we bieden is het organiseren van een preventief spreekuur op locatie. We kunnen een spreekuur inrichten met één van onze bedrijfsartsen specifiek voor vrouwen van bijvoorbeeld 45 jaar en ouder. Dit biedt een laagdrempelige mogelijkheid voor uw vrouwelijke medewerkers om hun overgangsklachten te bespreken en gerichte adviezen te ontvangen.

 

Wat kunt u doen als werknemer?

Ook als werknemer kunt u een actieve rol spelen in het beheren van uw overgangssymptomen op de werkvloer. Enkele suggesties zijn:

Neem contact op met de bedrijfsarts om uw klachten te bespreken en mogelijke aanpassingen op de werkplek voor te stellen.Zoek steun bij collega's die ook de overgang ervaren of zoek een mentor om ervaringen te delen.Wees proactief in het communiceren van uw behoeften en zorgen met uw leidinggevende.

 

Samen Vooruit

Door het taboe te doorbreken en samen te werken, kunnen we de impact van de overgang op de werkvloer verminderen. Bied uw vrouwelijke medewerkers een veilige werkomgeving waarin dit thema wordt besproken en zij zich gehoord en gesteund voelen. Laten we deze Week van de Overgang aangrijpen om bewust te worden van de impact van de overgang op de werkvloer, het bespreekbaar te maken en te kijken wat er allemaal gedaan kan worden om deze impact te verminderen.

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over hoe u uw vrouwelijke medewerkers in de overgang kunt ondersteunen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via advies@laboritas.nl, vraag naar het programma “Impact op de overgang” van de Laboritas Academy of bezoek onze website op www.laboritas.nl.

Meer leren?

We staan voor je klaar