Nieuwsbericht

Pesten en roddelen op de werkvloer

Pesten en roddelen komt vaker voor dan je denkt. Voorkom verzuim met een vertrouwenspersoon.

17 september 2024

Laboritas Academy afbeelding
Laboritas Academy afbeelding
Laboritas Academy afbeelding

Pesten en roddelen op de werkvloer: Wat betekent dit?

Pesten en roddelen komen vaker voor dan je denkt. Pesten varieert van fysieke intimidatie en verbale agressie tot subtiele gedragingen zoals buitensluiting of het verspreiden van schadelijke geruchten. Roddelen kan de werksfeer negatief beïnvloeden en leidt vaak tot psychische klachten bij werknemers. Beide vormen van ongewenst gedrag zorgen voor onrust en kunnen uiteindelijk leiden tot langdurig verzuim.


Hoe groot is het probleem?

Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2023 van TNO blijkt dat 10% van de werknemers te maken heeft met pesten of roddelen op het werk. Deze vormen van ongewenst gedrag veroorzaken vaak psychische klachten, wat kan leiden tot langdurig verzuim.

Werknemers die zich niet veilig voelen, melden zich vaker ziek. Dit leidt niet alleen tot persoonlijke problemen voor de betrokken werknemers, maar het kan voor organisaties ook flink in de kosten lopen. Een gemiddelde verzuimdag kost een organisatie ongeveer €250 per medewerker.


De kosten van verzuim door pesten en roddelen

Stel dat een organisatie 100 medewerkers heeft, waarvan 10% (10 medewerkers) uitvalt door pesten of roddelen. Als deze medewerkers gemiddeld 30 dagen ziek thuis zitten, kunnen de kosten snel oplopen tot:

10 medewerkers x €250 per dag x 30 dagen = €75.000

Dit toont aan hoe belangrijk het is om vroegtijdig op te treden en preventieve maatregelen te nemen.


Wat doet een vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenspersoon biedt medewerkers een veilige, vertrouwelijke plek om ongewenst gedrag zoals pesten en roddelen te bespreken. Ze bieden begeleiding, advies en helpen om escalatie te voorkomen waar mogelijk. Hoewel formele procedures soms onvermijdelijk zijn, kan een vertrouwenspersoon bijdragen aan een oplossing die de betrokken partijen zo min mogelijk belast.

Daarnaast helpt een vertrouwenspersoon werkgevers om te voldoen aan hun verplichting een veilige werkomgeving te bieden. Dit is niet alleen wettelijk belangrijk, maar zorgt ook voor een gezonde, productieve werksfeer.


Proactief managementadvies: Voorkomen is beter dan genezen

Bij Laboritas werken we proactief. Onze vertrouwenspersonen ondersteunen niet alleen bij bestaande problemen, maar werken ook nauw samen met het management om ongewenst gedrag te voorkomen. Ze adviseren over het bevorderen van een gezonde werkcultuur en helpen bij het tijdig herkennen van signalen die op problemen kunnen wijzen.

Wat ons uniek maakt is dat onze vertrouwenspersonen, indien nodig, snel kunnen schakelen met andere specialisten binnen Laboritas, zoals psychisch verzuimexperts, bedrijfsmaatschappelijk werkers, coaches en mediators. Omdat we alle diensten onder één dak aanbieden, kunnen we snel handelen en breed advies geven.


Maak kennis met Marieke van Mierlo

Marieke van Mierlo is één van de LVV-geregistreerde vertrouwenspersonen bij Laboritas. Zij heeft waardevolle ervaringen opgedaan in het begeleiden van medewerkers en het ondersteunen van management.

"Het bieden van een veilige omgeving begint met luisteren. Als vertrouwenspersoon draag ik bij aan een cultuur waarin problemen vroegtijdig besproken kunnen worden, waardoor de kans op escalatie afneemt," aldus Marieke. "Het voorkomen van ongewenst gedrag begint met het opbouwen van een omgeving waarin medewerkers zich veilig voelen om problemen te bespreken. Als vertrouwenspersoon zorg ik ervoor dat iedereen zich gehoord voelt," zegt Marieke.


Heeft uw organisatie al een vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenspersoon helpt niet alleen verzuim te voorkomen, maar zorgt er ook voor dat uw organisatie voldoet aan de verplichting om een veilige werkomgeving te bieden. Bij Laboritas werken alleen LVV-geregistreerde vertrouwenspersonen, die zowel medewerkers als het management ondersteunen.

Wilt u vrijblijvend advies over hoe een vertrouwenspersoon uw organisatie kan versterken? Neem gerust contact met ons op.


Bronnen:

  • TNO, Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2023

  • CBS, Verzuimcijfers Nederland 2023

Meer leren?

We staan voor je klaar