Nieuwsbericht

Voorkom Bore-out deze zomer! Tips van Laboritas

Ongeveer 15% van de werknemers heeft last van bore-out klachten, waaronder vermoeidheid door verveling en onderbelasting. Lees hoe jij het kunt voorkomen.

15 juli 2024

Laboritas Academy afbeelding
Laboritas Academy afbeelding
Laboritas Academy afbeelding

De zomerperiode is in volle gang! Veel van je collega's genieten van een welverdiende vakantie, terwijl jij samen met enkele andere collega's het fort bewaakt. Tijdens deze rustige periode kan er echter een ander probleem de kop opsteken: Bore-out. Ongeveer 15% van de werknemers in Nederland heeft last van bore-out klachten. Dit is een toestand van vermoeidheid en gebrek aan energie door verveling en onderbelasting. In deze nieuwsbrief bespreken we wat bore-out is, waarom het vooral in de zomermaanden voorkomt en hoe je het kunt voorkomen.


Wat is bore-out?

Bore-out is een verschijnsel waarbij werknemers zich vermoeid en ongeïnteresseerd voelen door een gebrek aan uitdaging in hun werk. Het ontstaat door onderbelasting en verveling, wat kan leiden tot concentratieproblemen en een daling van de productiviteit.


Bore-out klachten

De symptomen van een bore-out lijken op die van een burn-out:

  • Vermoeidheid

  • Stress

  • Prikkelbaarheid

  • Verminderd zelfvertrouwen en interesse


Bore-out oorzaken

Een bore-out kan ontstaan door verschillende factoren:

  • Het werk is te makkelijk of onvoldoende uitdagend.

  • Er is te weinig werk.

  • Het werk sluit niet goed aan bij je vaardigheden of interesses.

  • De functie is onder je niveau of te eentonig.


Hoe herken je een bore-out bij medewerkers?

Werknemers met een bore-out vertonen vaak uitstelgedrag en doen alsof ze druk bezig zijn. Dit kan lastig te herkennen zijn omdat ze hun verveling vaak verbergen. Als werkgever kun je de volgende vragen stellen om te achterhalen of een medewerker last heeft van bore-out:

  • Hoe ervaar je de werklast in een week?

  • Hoe voel je je na een werkdag?

  • Haal je genoeg uitdaging uit je werk?

  • Stel je wel eens taken uit omdat je er geen zin in hebt of het saai vindt?

Let op: Als werkgever mag je nooit rechtstreeks vragen naar de reden van uitval van een werknemer, maar werkgerelateerde vragen zijn wel toegestaan.


Kan iedereen een bore-out krijgen?

Ja, iedereen kan een bore-out krijgen, maar bepaalde groepen lopen een hoger risico:

  • Mensen met moeite om initiatief te nemen.

  • Mensen met een laag zelfbeeld.

  • Hoogbegaafde mensen die onvoldoende gestimuleerd worden.

  • Mensen die herstellen van een burn-out.


De gevolgen van een bore-out

Een bore-out kan leiden tot ernstige mentale en fysieke klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, lusteloosheid, depressie en slaapproblemen. Het kan ook je zelfvertrouwen aantasten en je functioneren op het werk negatief beïnvloeden.


Tijdens de zomermaanden neemt de kans op een bore-out toe

Tijdens de zomermaanden zijn veel collega's op vakantie en ligt het werktempo vaak lager. Klanten zijn minder actief, projecten staan stil en de dagelijkse werkdruk vermindert. Hierdoor kunnen de kantoorblijvers minder werk en uitdagingen hebben, wat de kans op bore-out vergroot.


Tips om een bore-out te voorkomen

1. Vraag om meer werk

Blijf je baas om werk vragen. Het bezig blijven, zelfs met kleine taken, kan helpen om je nuttig te voelen en verveling te voorkomen. Zelfs als de taken minder interessant zijn, helpt het je productief te blijven.

2. Stel deadlines voor jezelf

Geef jezelf deadlines, zelfs als je baas dat niet doet. Dit houdt het werktempo hoog en vermindert de kans op verveling. Deadlines kunnen helpen om structuur te behouden en je werk effectiever te beheren.

3. Wees eerlijk tegen je baas

Als je je verveelt, bespreek dit dan eerlijk met je baas. Samen kunnen jullie kijken naar mogelijkheden voor meer uitdaging of verantwoordelijkheden. Eerlijkheid kan leiden tot een aangepast takenpakket dat beter bij je past.

4. Maak werk interessant voor jezelf

Probeer je werk uitdagender te maken door hoge eisen aan jezelf te stellen. Dit kan je motivatie en betrokkenheid vergroten. Zoek manieren om je werk afwisselender en boeiender te maken.

5. Zorg voor voldoende ontspanning

Na werktijd is het belangrijk om te ontspannen. Plan activiteiten die je helpen om werk even helemaal los te laten, zoals één of meerdere sportavonden, BBQ met vrienden en familie, elke avond een wandeling na het eten of een filmavondje. Balans tussen werk en privé is ook in de zomermaanden belangrijk om je goed te voelen.


Extra tips om bore-out tijdens de rustige zomerperiode tegen te gaan

Deze tips kunnen helpen om de zomerperiode productief en energiek door te komen. Hier zijn enkele concrete voorbeelden:

Kortere werktijden

Overweeg om gedurende de zomerperiode kortere werktijden in te voeren. Het kan helpen om per dag drie uur minder te werken. Dit zorgt voor een betere balans en meer energie, wat uiteindelijk ten goede komt aan de productiviteit.

Welkom-Terug-Event Organiseren

Laat de achterblijvende collega's een welkom-terug-event organiseren voor degenen die terugkeren van vakantie. Dit kan bijvoorbeeld door het inhuren van een smoothiebar en het aanbieden van gezonde snacks. Zo creëer je een positieve sfeer op kantoor, waarbij iedereen zich welkom voelt. Bovendien helpt een welkom-terug-event de vakantiegangers om de overgang van vakantie naar werk soepeler te maken en vermindert het de kans op een vakantieblues.

Structuur creëren

Tijdens de zomerperiode is het belangrijk om structuur aan te brengen in je werk. Dit kan door deadlines voor jezelf te stellen en je takenpakket te bespreken met je leidinggevende. Door georganiseerd en gemotiveerd aan je taken te werken, kun je de productiviteit hoog houden en een bore-out voorkomen.

Nieuwe uitdagingen zoeken

Gebruik de zomerperiode om te reflecteren op je werk en te bepalen welke nieuwe uitdagingen je wilt aangaan. Bespreek deze uitdagingen met je leidinggevende en zoek naar manieren om je werk interessanter en afwisselender te maken. Dit helpt niet alleen om verveling te voorkomen, maar zorgt ook voor een hogere motivatie en betrokkenheid.

Na de zomer is het belangrijk om snel weer structuur in je werk te krijgen. Stel opnieuw deadlines voor jezelf en bespreek je takenpakket met je leidinggevende. Zo begin je goed voorbereid aan de nieuwe periode.


Conclusie

Een bore-out is een serieus probleem dat vooral tijdens de zomermaanden kan optreden. Ongeveer 15% van de werknemers in Nederland heeft last van bore-out klachten. Door proactieve stappen te ondernemen en goed te communiceren, kun je bore-out voorkomen en ervoor zorgen dat de zomertijd niet alleen ontspannend, maar ook productief blijft.

We hopen dat deze nieuwsbrief je helpt om bore-out te herkennen en te voorkomen. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op via advies@laboritas.nl of 085 - 002 2939

Fijne zomer! Laboritas

Meer leren?

We staan voor je klaar