Nieuwsbericht

De Groene Revolutie van Olijfolie

Olijfolie begint steeds schaarser en duurder te worden. Laten we eens kijken naar de impact op gezondheid en mogelijke alternatieven.

1 juli 2024

Laboritas Academy afbeelding
Laboritas Academy afbeelding
Laboritas Academy afbeelding

Stel je voor: een zomers mediterraan gevoel, gewoon in Nederland. Olijfbomen die niet alleen een prachtig landschap creëren, maar ook een essentieel ingrediënt leveren voor een gezond dieet: olijfolie. Ondanks deze voordelen is het niet zo eenvoudig om zelf olijfolie te produceren in Nederland. Daarnaast zien we uitdagingen door klimaatverandering in traditionele mediterrane gebieden zoals Spanje en Italië, waar de prijzen van olijfolie met meer dan 50% zijn gestegen. Laten we eens kijken naar de impact op gezondheid en mogelijke alternatieven.


Gezondheidswinst van olijfolie

Olijfolie is niet alleen een smaakmaker, maar ook een voedzame keuze voor je gezondheid. Het zit boordevol antioxidanten die ontstekingen helpen verminderen en het risico op hart- en vaatziekten verlagen. De enkelvoudig onverzadigde vetzuren dragen bij aan een gezond hart en bieden bescherming tegen beroertes.


Klimaatverandering en de impact op olijfolie

Olijfbomen gedijen traditioneel in warme mediterrane klimaten, maar worden nu bedreigd door klimaatverandering. Toenemende temperaturen en extreme weersomstandigheden zoals droogte en stormen hebben al geleid tot verminderde oogsten in regio's zoals Andalusië, Spanje. Deze veranderingen bedreigen niet alleen de kwantiteit, maar ook de kwaliteit van de olijfolie.


Alternatieven die gezond zijn

Gezien de stijgende prijzen van olijfolie en de uitdagingen door klimaatverandering zijn er tal van gezonde alternatieven beschikbaar:

  1. Avocado-olie: Rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, vergelijkbaar met olijfolie en geschikt voor koken op hoge temperatuur.

  2. Kokosolie: Hoewel het een andere smaak heeft, is kokosolie rijk aan middellange-keten-vetzuren die goed zijn voor energie en het immuunsysteem.

  3. Walnootolie: Bevat omega-3 vetzuren en antioxidanten die gunstig zijn voor de gezondheid van het hart.

  4. Hennepzaadolie: Een goede bron van omega-3 en omega-6 vetzuren, belangrijk voor een gezond dieet.

  5. Pompoenzaadolie: Rijk aan omega-6 vetzuren en antioxidanten, die kunnen helpen bij het behoud van een gezond cholesterolgehalte.

  6. Safloerolie: Bekend om zijn hoge gehalte aan omega-6 vetzuren, die belangrijk zijn voor de gezondheid van de huid en het hart. Safloerolie heeft een neutrale smaak en een hoog rookpunt, waardoor het geschikt is voor diverse kooktechnieken.

  7. Archadio olie: Deze olie heeft een lichte, nootachtige smaak en is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, vergelijkbaar met olijfolie. Het biedt gezondheidsvoordelen voor het hart en is ideaal voor saladedressings en dips.


Olijven kweken in Nederland?

Hoewel het klimaat in Nederland uitdagend is voor olijfbomen, is het niet onmogelijk om ze hier te kweken. Olijfbomen kunnen zelfs een zomers mediterraan gevoel toevoegen aan Nederlandse landschappen. Door gebruik te maken van kassen kunnen olijfbomen gedijen, mits ze goed worden verzorgd en gesnoeid. Ondanks de romantiek van zelf olijfolie persen, blijft het een uitdaging gezien de benodigde hoeveelheid olijven en de juiste apparatuur. Onderzoekers hebben zelfs biofysische modellen ontwikkeld, zoals OliveCan 2.0, om te begrijpen hoe olijfbomen reageren op veranderende klimaatomstandigheden. Meer hierover kun je lezen op CSIC.


Conclusie

Met de stijgende prijzen van olijfolie en de toenemende uitdagingen door klimaatverandering is het verkennen van alternatieven en mogelijkheden voor lokale productie steeds relevanter geworden. Door bewust te kiezen voor gezonde alternatieven en te overwegen hoe we ons aanpassen aan veranderende omstandigheden, kunnen we blijven genieten van de gezonde voordelen van deze waardevolle oliën.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en blijf gezond met Laboritas!

Meer leren?

We staan voor je klaar